Dit jaar is het nieuwjaarsconcert in memoriam van Nikolai Rubinstein .

Geboren bij Joodse ouders in Moskou, toonde Rubinstein al vroeg talent aan het toetsenbord. Hij studeerde eerst piano bij zijn moeder, en terwijl het gezin tussen 1844 en 1846 in Berlijn was, studeerde hij piano bij Theodor Kullak en harmonie en contrapunt bij Siegfried Dehn; in die tijd kregen zowel hij als zijn broer Anton de belangstelling en steun van Mendelssohn en Meyerbeer. Toen de familie terugkeerde naar Moskou, studeerde Nikolai bij Alexander Villoing, die ook met hem op tournee ging.

Als gevolg van zijn spel werd Rubinstein verwelkomd in alle modieuze kunstenaarscollecties in Moskou. Hij was mede-oprichter van de Moskouse tak van de Russische Muziekvereniging in 1859 en van het Moskouse Conservatorium in 1866 met prins Nikolai Petrovitch Troubetzkoy, die tot aan zijn dood in 1881 als directeur van de Russische Muziekvereniging nikolai rubinstein fungeerde. Hij huurde Tsjaikovski, toen pas afgestudeerd aan het Sint-Petersburgse Conservatorium, in om harmonie te doceren aan het Moskouse Conservatorium. Hij moedigde Tsjaikovski’s creatieve inspanningen actief aan en voerde zijn composities uit. Nikolai Rubinstein was tevens componist, een virtuoze pianist en dirigent. Hij was ook professor aan het conservatorium van Sergei Rachmaninoff. Nikolai Rubinstein en zijn broer Anton waren belangrijke figuren in het culturele leven in Rusland.

Programma:

Trio Les Misérables :

Mikhail Bezverkhni – viool

Anastasia Kozhushko – piano

Gulzhaina Kydyrova – cello


Rachmaninov Elegic trio (in memoriam van N. Rubinstein)
Tchaikovski trio (In memoriam van N. Rubinstein)

Venue:

Zondag 12 januari 2020 Om 11u in de Tinnenpot te Gent. Tickets bij de organisator Tinnenpot via de website van Tinnenpot.