Onder voorbehoud van subsidies door Stad Gent

Saltandi

Een muzikaal burlesk theater spektakel (Samenvatting. Door Frank Vanhaverbeke)

Eva Saltandi is als jong meisje gefascineerd door de kracht van muziek. Ze ontdekt dat het een bevrijdende werking heeft op haar lichaam en geest. Het lukt haar het best om haar emoties de vrije loop te laten als ze haar lichaam laat deinen op de golven van de muziek. Het is haar vurigste wens om een goede en beroemde danseres te worden.

Haar eerste ervaring met de impact van muziek op haar geest en lichaam, krijgt ze van een vriendin op jonge leeftijd. Ze wordt gewaar dat er in haar, net als in alle vrouwen, een kracht sluimert die sterker is dan woorden.

Als jonge vrouw leert ze snel de impact dat de dans en het lichaam heeft op mannen. Ze gaat naar discotheken en feestjes en merkt dat ze het middelpunt van de belangstelling vormt. Dit zorgt ook voor wrevel en jaloezie bij andere vrouwen. Af en toe ontstaat er een bitse strijd op de dansvloer om aandacht.

Ze solliciteert voor dansscholen en rolletjes in musicals en dansproducties maar overal krijgt ze het deksel op de neus. Haar stijl is niet verfijnd genoeg, haar lichaam is te uitdagend, haar visie te eigenzinnig. Ze doet dan maar solovoorstellingen maar merkt al gauw dat het publiek teveel focust op haar uitgesproken sensualiteit dan op haar liefde voor dans en muziek.

Een oud-danseres ziet haar bezig en geeft haar advies de dansmeesteres Dolores op te zoeken. Die staat er voor gekend enkel de beste dansers af te leveren maar ze is enorm disciplinair. Eva’s eerste ontmoeting met Dolores verloopt moeizaam. Dolores reageert kil en afstandelijk maar wil Eva toch een kans geven. Een zeer intensieve training begint waarbij Eva haar grenzen steeds meer verlegt. De verhouding tussen Dolores en Eva wordt steeds intenser. Eva wordt uiteindelijk de danseres die ze altijd had willen zijn.

Volledig doordrongen van haar eigen kracht doet Eva mee aan een dansspektakel waarmee ze meteen een begrip wordt in de lokale danswereld. Onmiddellijk staan er mannen te dringen om haar te boeken in producties. In haar onbezonnenheid tekent ze een contract met Bill Mucus die belooft van haar een ster te maken. Bill doet haar echter bijna non stop werken in niet zo koosjere clubs en privéfeestjes waar ze op allerlei manieren uitgebuit wordt. Eva denkt dat het er bij hoort op de weg naar de top en laat zich steeds verder afglijden in een wereld waar haar grenzen vervagen.

Na een tijd zit ze volledig mentaal en fysiek aan de grond. Haar dansroutine is nog maar een schim van wat het was. Ze beseft dat als ze doorgaat op deze manier haar kans op succes nooit zal komen. In een keiharde confrontatie met haar manager rukt ze zich los van diens wurggreep. Ze komt op straat terecht, volledig berooid. Ze verdwijnt van het toneel en haar droom en ambitie lijken vervlogen.

Bijna een jaar later gonst het van de berichten dat er een nieuw uitzonderlijk spektakel op til is. Onder de naam L’Emouvante Saltandi heeft Eva zichzelf volledig heruitgevonden. Al haar levenservaringen heeft ze in een unieke show gegoten, een fijnzinnige, intelligente, humorvolle en sensuele danservaring die volle zalen trekt en haar op alle voorpagina’s brengt. Eindelijk slaagt ze erin de combinatie van muziek, dans en lichaam tot een perfecte essentie te brengen.