Coming Soon “GentClassicFest” een jaarlijks terugkomend event onder de Stadshal van Gent.

Start project 2 april 2023 met optredens per 25 juni 2023. Volg dit project door in te schrijven op onze newsletter.

Gent gaat voluit voor de titel van Europese Culturele Hoofdstad in 2030. Al enkele maanden zijn de ’30 van 2030′, toekomstdenkers met een hart voor kunst, cultuur en de stad, samen met een zeskoppig team uit de cultuursector aan de slag om een concept te bedenken voor de Gentse kandidatuur. Ik heb het ontwerp gelezen en ben vol energie om Gent Muziekstad neer te poten op onze manier. Wij gaan nu al van start met “Gent Muziekstad” en gaan de volgende jaren overal verschijnen in het stadsbeeld.

Mezzos vzw wil de klassieke muziek laten smaken bij het grote publiek. Dit event is gratis toegankelijk voor het grote publiek en wordt gehouden op de openbare domein van Stad Gent onder de mooie stadshal. GentClassicFest is een reeks van concerten met klassieke muzikanten door Mezzos vzw instituut voor kunst en muziek. Het is een ondersteunend initiatief die vooral in open lucht actief is met de promotie van klassieke muziek en klassieke muzikanten. Af en toe wordt ook een podium gegeven aan andere muziek genres. Schrijf U in op de website van www.mezzos.org en ontvang alle concerten en festivals in uw mailbox. Klik op de afbeelding om naar Mezzos vzw te gaan.

Wij verwelkomen Gentse en enkele internationale muzikanten en geven een opstap aan enkele jonge muzikanten om ervaring op te doen.

Wij hopen van U te mogen verwelkomen zondag 25 juni 2023.

Dit event is in volle ontwikkeling en U kunt onze vorderingen live volgen door af en toe een kijkje te nemen of door in te schrijven op onze newsletter.

Facebook klik hier

Programma:

Alle muzikanten treden op zonder geluidsversterking – Gratis toegankelijk voor het grote publiek.

GentClassicFest onder de stadhal te Gent, Poeljemarkt, Gent 9000.

Closing session: Grootmeester Mihail Bezverkihni, winnaar koningin Elisabeth wedstrijd sluit “GentClassicFest” – viool concerto

BIO ARTIESTEN ALFABETISCH VOLGENS VOORNAAM

BIO ALEXANDRA LEONOVA

Alexandra Leonova is a Russian violinist, who started playing the violin when she was 6 years old in a small Russian city Ivanovo. Later she obtained her Bachelor’s degree in Moscow with the top score on her final performance exam. While studying in Moscow she was a part of several professional symphony orchestras such as Odintsovo Jazz symphony orchestra (concertmaster), Harmony Mundi, and, also, youth orchestras such as Belsound” orchestra and Nikolaev orchestra

After graduation, she moved to Belgium (Gent) to continue her musical education at the KASK Conservatorium. During her studies, she actively collaborated with contemporary composers and string ensembles. In 2020 she was invited to perform the Matthaus-Passion by J.S. Bach specially arranged for an actor, solo violin, and a string quartet at the Theater Tinnenpot in Ghent. Lately, she became a part of a trio “La Strada” consisting of two violins and a guitar. With this trio, she has been performing in Germany, Luxembourg, France, the Netherlands, and Belgium.

In 2022 Alexandra was admitted to the Royal Conservatory in Antwerpen to the class of professor and concertmaster of Belgian National Orchestra Alexei Moshkov. Besides her studies, she is a part of the Casco Phil symphony orchestra, Antwerpen Philharmonic orchestra, Continuo orchestra (concertmaster), Orfeo orchestra, and others.

BIO ANNA BUEVICH, VIOOL

Anna Buevich, een Belgische violiste van Russische afkomst, werd geboren in 1981 en begon met viool spelen op 6-jarige leeftijd. In 1996 kreeg ze een plaats aan de Moscow Conservatory Musical College waar ze studeerde bij prof. N. Anurova en studeerde in 2001 met succes af.

Anna vervolgde haar studie aan The Jerusalem Academy of Music and Dance (Israël) bij prof. M. Liberman van 2001 tot 2004. In 2005 verhuisde ze naar België waar ze in 2011 haar masterdiploma behaalde aan het Koninklijk Conservatorium van Gent bij prof. De heer Bezverkhny.
In oktober 2008 behaalde ze een diploma op de Internationale Vioolsoloconcours in Cremona (Italië).

Anna speelde met Cascophil Chamber Orchestra, het Philharmonisch Orkest van Vlaanderen, de Filharmonie, De Vlaamse Opera en ISQ strijkkwartet. Ze speelt klassieke muziek op hoog niveau en heeft het genoegen gehad om Tsjaikovski te spelen onder leiding van Lahav Shani (Filharmonie) of de Opera La Juive van Peter Konwitschny (Vlaamse Opera). Bovendien heeft ze ook ervaring met het uitvoeren van pop-, rock- en filmthema’s. Ze speelde een grote verscheidenheid aan concerten en shows in Europa. Een van de hoogtepunten in 2016 waren zeker de Hans Zimmer-tournee in Europa (het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen) en het live concert van Marble Sounds in C Mine Genk (Cascophil).

Anna speelde ook talloze opnames met Cascophil Chamber Orchestra voor popartiesten als Clouseau, Marble Sounds en Jan Leyers.

BIO ANASTASIA KOZHUSHKO

IMG-4849

Anastasia Kozhushko werd geboren in 1988 in Ukraine. Ze volgde een professionele muzikale opleiding aan de Speciale Muziekschool voor begaafde kinderen in Kharkiv. Sinds  2005 studeert Anastasia aan het Koninklijk Conservatorium van Gent bij de docent Samoshko.

In  2001 was zij eerste prijswinnaar van de 24ste  Internationale Piano Wedstrijd Smetana in de Tsjechische Republiek, waar ze de speciale prijs won voor de beste uitvoering van Bedrich Smetana. Ook was zij eerste prijswinnaar van de internationale muziekwedstrijd Alter Musici te Spanje in 2000.

Sinds haar zesde nam Anastasia deel aan verschillende concerten en festivals in Oekraïne, Rusland, Spanje, Duitsland, België en Japan. In 2001 gaf ze twee recitals op het internationale muziekfestival De Musica del Mediterreneo in Spanje.

BIO ARA AKOPIAN, VIOOL

Ara is een violist met + 40 jaar ervaring, ambitie én passie. Hij speelt viool sinds zijn 5de en is afgestudeerd aan het Komitas staatsconservatorium van Jerevan in Armenië, waar zijn roots liggen. Na zijn studie werkte hij enkele jaren in het symfonieorkest van de Staatstelevisie en -radio van Armenië. Zijn repertoire gaat van klassiek tot folk tot jazz tot bossanova tot pop. 

BIO EKATARINA UVAROVA, GITAAR

Ekaterina Uvarova is a new name in a generation of Russian classical guitarists. She obtained her Master’s Degree in The Netherlands with the outstanding professor Johan Fostier at Fontys (Tilburg) with a scholarship supported by the Ministry of Education, Culture and Science of the Netherlands and FHK. In 2022 she was admitted to The Royal Conservatoire in the Hague and, in addition to classical guitar education, she started studying Early Music on the lute and theorbo.

Ekaterina is a prize-winner of the Dutch Guitar Foundation Competition (2022) and other 13 international and national competitions. In March 2021 she performed live on the Dutch state radio NPO Radio 4. Also, she had the honour to perform at many prestigious halls such as Muziekgebouw in Eindhoven and the Tchaikovsky Concert Hall in Moscow.

Ekaterina attended masterclasses with the most important figures of the classical guitar world, such as Leo Brouwer (Cuba), Raphaella Smits (Belgium), Aniello Desiderio (Italy), Stepan Rak (Czech Republic), Carlo Marchione (Italy/The Netherlands), Remi Jousselme (France), Thomas Müller- Pering, (Germany), Otto Tolonen (Finland) and many others.

BIO ELENA OLGA GROPPO, VIOOL

Olga Groppo (It) – viool Elena Olga Groppo, van Italiaanse en Servische afkomst, studeerde eerst klassieke viool aan het KASK in Gent, daarna aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar ze momenteel haar masteropleiding volgt. Door groepen en orkesten uit Europa (Italië, België, Duitsland, enz.) te integreren, heeft Olga de afgelopen jaren de wereld van improvisatie en experimentele muziek ontdekt door projecten te ondernemen waarbij verschillende genres tussen geluid en beeld worden gecombineerd, waarbij viooldansen, schilderkunst en de circus. Actief op zoek naar nieuwe creaties speelde de violiste met verschillende kamermuziekgroepen, ensembles en binnen orkesten in Europa: ze wil zich uitdrukken voor een gevarieerd publiek, van theaters tot alternatieve en underground podia.

BIO EMMANUEL LUCIANO CROMBEEN

Emmanuel kwam in aanraking met de klassieke muziek dankzij zijn vader en eerste mentor Marc-Anton Crombeen, die nog assistent-dirigent van Igor Markevich was geweest bij o.a. Lamoureux orchestre, en oprichter was van L’octuor de cuivre de Paris, na onderricht en gediplomeerd te zijn bij o.a. Nadia Boulanger.

​Emmanuel volgde vioolles bij o.a.: Paul Klinck, Eric Sluys, Olga Zolotareva, Jerrold Rubenstein (gediplomeerd bij o.a. Ivan Galamian, Arthur Grumiaux), Daniel Rubenstein (altviool: “la petite Chapelle” te Waterloo) met Masterclasses bij o.a. Eyal Shiloach (Israël).

Hij vervolledigde zijn Master Diploma aan het Koninklijk Conservatorium te gent bij Lilia Umnova (gediplomeerd bij M. Rejson en S. Snitkovsky) en Alessandro Moccia. Na het behalen van zijn Master diploma werkte Emmanuel zijn vioolspel bij, bij maestro Michail Bezverkhni.

BIO GULZHAINA KYDYROVA, CELLO

F148AF7D-FFAE-4AEE-A059-188A0258361E

Zhaina is geboren in Almaty, Kazachstan in 1972. Zij begon op de leeftijd van 11 jaar oud in de speciale muziekschool K. Bajseitova in Almaty, Kazachstan en studeerde af in 1991. In 1991 vatte ze haar studies aan in het conservatorium in Kurmangazy Kazachse in Almaty, Kazachstan en ze studeerde af als lerares,  concert muzikante,  cello soliste en artieste voor kamerorkesten, muziek, opera en symfonische  orkesten. Ze studeerde bij professor Djambul Baspaev. Vanwege haar uitzonderlijke prestaties werd ze uitgenodigd aan het conservatorium P. Tsjaikovski in Moscou onder het Sovjet-regime en behaalde haar postgraduaat in 1999. Na deze studies volgde ze een opleiding aan het ‘Moscou State Conservatory’ voor twee jaar en eindigde haar muzikale opleiding in 2001. Ze volgde lessen bij professor Tatiania Priymenko en hoogleraar Dmitry Miller concert meester van de cello’s bij het Bolshoi Theater. Ze had trainingen van professor Yakunin, en kreeg de hoogste kwalificatie voor het onderwijzen van cello in Almaty, Kazachstan in 2012, en deed een masterclass met Igolinsky van Moskou en Valentin Berlinski en Oleg Sendetsky van het ‘Mariinsky Theatre’ in Sint Petersburg in 2013.

Ze heeft verschillende wedstrijden gewonnen: laureaat  op de wedstrijd van de muziekscholen in Almaty, Kazakhstan, 1987 – Laureaat van de nationale competitie voor jonge muzikanten in Ust Kamenogorsk,  Kazakhstan, 1988 – Speciale  prijs in een internationale competitie in Rusland, 1990 – Laureaat van een internationale competitie in Turkmenistan, 1994

Ze was docent cello aan het conservatorium in Almaty, Kazakhstan, assistent-docent in het ‘Conservatory  Chamber Ensemble’ in Almaty,  docent aan de speciale muziekschool voor hoogbegaafde kinderen in Almaty en ze is vandaag  muziekleraar voor cello en piano met een ervaring van meer dan 12 jaar. Haar studenten kregen nationale en internationale prijzen in verschillende wedstrijden.

Ze trad op als artiest in een nationaal en  internationaal kader: artieste voor het Kazakstaanse televisie en radio orkest, Almaty, Kazakhstan, soliste voor een kamerorkest, Almaty, Kazakhstan, artieste voor een kamerorkest van het muziek en drama theater in Moskou, artieste  in de ‘ State Capella Moscow City Symphony Orchestra’, artieste in een kamerorkest in de muziekschool genoemd naar  Galina Vishnevskaya en Mstislav Rostropovich in Moskou , artieste in een kamerorkest van de staatsuniversiteit Lomonosov in Moskou, artieste in een kamerorkest onder de burgemeester en het stadhuis van Almaty, Kazakhstan, Artieste in het nationaal symfonisch orkest in Almaty, Kazakhstan, Lid van een eigen opgericht kwartet, van 2007  onder de naam Mezzo

Ze kwam naar België in 2013 en begon een opleidingsinstituut onder de naam ‘Mezzos’ voor piano en cello. Vandaag is dit de School voor Kunst & Muziek van Mezzos vzw met afdelingen in Gent en Destelbergen. Ze treedt vandaag op als artiest met haar ensemble  ‘Zhaina K’ , The rocker project, het trio ‘Les Misérables’ en het duo ‘DuaCella’ en organiseert culturele events en zakelijke events voor derden.

BIO MARIA MUDROVA

Maria Mudrova, die in 1982 werd geboren in Nizhniy Novgorod (Rusland) en opgroeide in een familie van filologen en ingenieurs, toonde al op een zeer jonge leeftijd haar uitzonderlijke muzikale vaardigheden. Sinds ze vijf jaar oud was kreeg ze pianolessen en een jaar later ook haar eerste cello-les. 

Maria’s eerste publieke optreden vond plaats toen ze zeven jaar oud was. Toen ze negen was, trad ze voor het eerst als solist op met het State Chamber Orchestra te Nizhniy Novgorod. Sedertdien trad ze met talrijke orkesten op als solist, zowel in Rusland als in andere landen.

Maria is gepassioneerd door kamermuziek. Tijdens haar studiejaren werd ze laureaat van tal van kamermuziekconcours en festivals, zoals de internationale wedstrijd “Maria Yudina” in Sint-Petersburg (Grand Prix en Speciale prijs voor de beste uitvoering van de cellosonate van Shostakovich), de “International Chamber Music Competition” in Kiev (Grand Prix), het Festival “International Week of Conservatories” in Sint-Petersburg en het “Mikkeli”-festival in Finland, alsook het festival voor hedendaagse muziek “Moscow Autumn”. Onder meer J. Rachlin, N. Boriso-Glebsky, A. Marguliss, P. Gulda en A. Kandinsky waren regelmatige kamermuziekpartners. Toen ze in Wenen verbleef, werkte ze samen met het “Wiener Razumovsky Quartett” en richtte ze zelf een aantal ensembles op, zoals het “Kirschgartenquartett” en haar duo met pianist Kiril Kozlovsky.

Maria heeft daarnaast ook altijd een voorliefde gehad voor het spelen in een orkest. Ze was principal cellist in de studentenorkesten van het Gnessin’s College en het Moscow State Conservatory, alsook in het symfonisch orkest van de Vienna Music Society.

Sinds september 2010 is Maria vast lid van het Antwerp Symphony Orchestra.

 Sedertdien is ze daarnaast in België regelmatig te horen in diverse kamermuziekensembles.

BIO MIKHAIL BEZVERKHNI

téléchargement (4)

Als violist heeft hij een grote carrière gemaakt, maakte hij vele tournees en was hij laureaat en prijswinnaar van verschillende internationale concoursen. In 1976 won hij de eerste prijs tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool, Grand Prix D’Elisabeth, te Brussel. Deze zeer prestigieuze toekenning markeerde wel het tijdperk waarin hij vrij was te reizen buiten de USSR. Hoewel hij binnen de USSR vele concertreizen en opnames maakte werd het hem vanaf 1978 voor lange tijd belet in en uit het westen te reizen.
Na de val van de Berlijnse Muur in 1990 heeft hij zich definitief in België gevestigd. Naast de vele opnames die hij onder meer heeft gemaakt voor Melodya en Deutsche Grammophon, heeft Michail Bezverchni ook zijn sporen verdiend als dirigent, acteur en als componist van onder andere filmmuziek. Zijn Suite Gambrinus won de eerste prijs van de muziek tijdens het internationale filmfestival van Valence (Frankrijk) in 1992.
Als kunstschilder heeft hij vanaf 1976 tot 1990 een 14-jarige kunstvakopleiding genoten bij Vladimir Rajkov, leerling van Robert Falk. Lange tijd na zijn vestiging in België keerde hij uiteindelijk in 2007 terug naar de schilderkunst. Meer dan 30 van zijn werken bevinden zich inmiddels in privé-collecties in België, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Rusland, Wit-Rusland, Tsjechië, Monaco, Israël, Majorca en Vaticaanstad.

BIO PIETER BLYAERT

Pieter Blyaert werd geboren op 17 februari 1963 te Etterbeek. Hij volgde muziekacademie te Sint-Pieters-Woluwe, waar hij de diploma’s notenleer en muziekgeschiedenis behaalde alsook de regeringsmedaille voor klassieke gitaar.  Sedertdien bekwaamde hij zich voornamelijk in het oeuvre van Heitor Villa-Lobos, Leo Brouwer, Francisco Tarrega en Agostin Barrios Mangore.

Hij trad reeds op vele plaatsen in binnen- en buitenland op : zowel solo als met diverse groepen. Zo bijvoorbeeld nam hij eind jaren negentig samen met het accordeonensemble  Aeoline onder leiding van Philippe Thuriaux, een cd op.

Aan wedstrijden nam Pieter  nauwelijks deel, maar hij volgde wel masterclasses bij Raphaella Smits, Johan Fostier, Enno Voorhorst, Sergio Assad, Ana Vidovic, Valente Gale, Manuel Barrueco, José Maria Gallardo del Rey, Jan Depreter en Raphael Aguirre.

In 2013, trad hij ook live op in het programma GP Linde Merckpoel op Studio Brussel.

In 1987 verscheen zijn dichtbundel “Gekliefde Lippen” bij de Dilbeekse Cahiers.

In 2018 verscheen bij Uitgeverij Het Punt te Dendermonde zijn roman “Rik en Nel: een geromantiseerd levensverhaal”.  De boekvoorstelling daarvan vond plaats in de bibliotheek van Merchtem, half mei 2018.  Artikels daarover verschenen in de plaatselijke pers. Van “Rik en Nel” werd in 2019 ook een audio-boek gemaakt bij Luisterpunt in Brussel

Zijn dichtbundel “De Smaak van Kanker: afgescheiden afscheid” verscheen in 2019 bij Boekscout in Soest, Nederland.  Artikels daarover verschenen in Klakson, Het Nieuwsblad, Kerk en Leven,  Raak. Ook van deze bundel werd een audio-boek gemaakt bij Luisterpunt in Brussel.

BIO YOHRIND RAMESH NAIDU, GITAAR

Yohrind is one of Belgian’s most talented young guitarists of his generation. Performing frequently in solo-recitals, guitar festivals and competing in international classical guitar competitions. In this summer program filled with Latin-American pieces you can discover all the different colors of the guitar triggering a wide range of emotions that creates magic!

BIO VIOLA DELLA VECCHIO, piano young talent

Viola is 7 years and she won several international competitions. Recently she had the first price in the international contest of music and singing “musica del mar” in 2023 in Spain.