Onze excuses we hebben het concert opnieuw ingepland door technische problemen op zaterdag 5 augustus 2023.

Online concert GentClassicFest solist Emmanuel Crombeen brengt Auguste de Bériot op viool.

De Bériot kreeg zijn eerste vioollessen van zijn voogd Jean-François Tiby. In 1821 ging hij in Parijs te leer bij Pierre Baillot, maar daar vertrok hij snel weer omdat deze zijn speelstijl afkeurde. Vanaf 1824 was De Bériot hofviolist van Karel X van Frankrijk en tussen 1827 en 1830 kamervirtuoos bij Willem I der Nederlanden. Hij leefde een tijdlang samen met Maria Malibran, met wie hij huwde in 1836. Zij overleed echter datzelfde jaar nog. De Bériot trok zich een tijdlang terug uit het concertleven en ging daarna op tournée met Pauline Viardot-García, de zus van zijn overleden echtgenote. In Wenen ontmoette hij Marie Huber (1840). Hij trouwde met haar en settelde in Sint-Joost-ten-Node.

Hij wordt gezien als de stichter van de Belgische vioolschool, in een lijn die via zijn leerling Henri Vieuxtemps doorloopt naar diens leerling Eugène Ysaÿe. Hij doceerde vanaf 1843 aan het Conservatoire royal de Bruxelles. Vanwege een oogziekte moest hij er echter ontslag nemen in 1852. Ondanks het feit dat hij tegen 1858 volledig blind was geworden, duurde zijn loopbaan als violist nog tot 1866: het jaar waarin zijn linkerarm verlamde. Hij schreef onder andere negen zeer virtuoze vioolconcerten, waarvan nu alleen het laatste nog veel gespeeld wordt. Ook heeft hij veel etudes geschreven.

Hij overleed blind in 1870 en werd begraven op de begraafplaats van Laken.

HET CONCERT KAN U VIA DE LINK NAAR YOUTUBE BELUISTEREN.

WE ZETTEN DEZE OP YOUTUBE ZATERDAG 5 AUGUSTUS om 21u. KLIK HIER

BIO EMMANUEL LUCIANO CROMBEEN

Emmanuel kwam in aanraking met de klassieke muziek dankzij zijn vader en eerste mentor Marc-Anton Crombeen, die nog assistent-dirigent van Igor Markevich was geweest bij o.a. Lamoureux orchestre, en oprichter was van L’octuor de cuivre de Paris, na onderricht en gediplomeerd te zijn bij o.a. Nadia Boulanger.

​Emmanuel volgde vioolles bij o.a.: Paul Klinck, Eric Sluys, Olga Zolotareva, Jerrold Rubenstein (gediplomeerd bij o.a. Ivan Galamian, Arthur Grumiaux), Daniel Rubenstein (altviool: “la petite Chapelle” te Waterloo) met Masterclasses bij o.a. Eyal Shiloach (Israël).

Hij vervolledigde zijn Master Diploma aan het Koninklijk Conservatorium te gent bij Lilia Umnova (gediplomeerd bij M. Rejson en S. Snitkovsky) en Alessandro Moccia. Na het behalen van zijn Master diploma werkte Emmanuel zijn vioolspel bij, bij maestro Michail Bezverkhni.